Wiąże się to nie tylko ze spadkiem ilości czasu spędzanego na świeżym powietrzu, ale także mniejszą ilością słońca. Jak walczyć z jesienną chandrą? Przede wszystkim warto rozpocząć od dobrania dobrej diety. Często w filmach widzimy jak osoby w złym nastroju opychają się czekoladą w celu poprawienia humoru. Być może przyniesie to chwilowe szczęście, warto jednak pomyśleć o czymś zdrowszym i trwalszym.
Hormon szczęścia czyli serotonina - to jej potrzebujemy bardzo mocno w okresie jesiennym. Gdy jej brakuje mamy wahania nastrojów. Gdzie jej szukać? Przede wszystkim w białku pochodzenia roślinnego. Bogate w białko są rośliny strączkowe, takie jak fasola czy groch. Oczywiście białko odnajdziemy także w drobiu czy cielęcinie. Oprócz serotoniny dostarczymy naszemu organizmowi witamin z grupy B, przy odpowiednim dbaniu o wagę.
Kolejnym produktem, który powinniśmy spożywać podczas jesiennej chandry są jabłka. Po pierwsze wspieramy polską gospodarkę jedząc polskie jabłka, po drugie wzmacniamy odporność, dostarczamy witaminę C, a także poprawiamy nasz humor. Dodatkowo jabłka posiadają kwercetynę, która łagodzi zmęczenie i działa wyciszająco. Ten produkt posiada jeszcze jedną ważną cechę - idealnie sprawdzi się podczas problemów gastrycznych.
Są nielubiane przez dzieci, jednak są bogatym źródłem kwasu foliowego. Co to takiego? To brokuły i szpinak. Te dwa produkty są niezbędne podczas dbania o nasz układ nerwowy, a ich odpowiednie przygotowanie wymaże niechęć z dzieciństwa.
W odpowiednich ilościach nie można zapominać również o produktach zbożowych. Makaron, musli, czy chleb są bogate w węglowodany, które dostarczają nam serotoninę. Warto tu jednak dodać, że podczas dbania o naszą sylwetkę nie należy przesadzić z tymi produktami w diecie.
W naszym jesiennym jadłospisie nie powinno również zabraknąć kapusty. Jednym z ważniejszych warzyw z tej rodziny jest brukselka, ponieważ jest bogata w witaminę C.
Nie możemy również zapominać o naturalnym oleju - składniku kwasów omega 3. Dzięki niemu poprawimy funkcjonowanie układu nerwowego, co za tym idzie zmniejszeniu ulegnie stres.
W walce z jesiennym nastrojem pomóc nam mogą również nasiona słonecznika i pestki dyni. Garść pestek dyni zaspokoi nasze dzienne zapotrzebowanie na magnez, dodatkowo hamując pojawianie się na przykład kamieni nerkowych. Oczywiście magnez jest bardzo ważnym składnikiem przeciwdziałającym stresowi i zachowaniom mu towarzyszącym. Można go stosować jako suplement zakupiony z apteki, jednak lepiej odszukać go w naturalnych produktach.
Ostatni z produktów, których nie może zabraknąć w jesienno-zimowej diecie to ryby. Kwasy tłuszczowe zawarte w diecie, chronią nas przed depresją, zmniejszają agresję, a także poprawiają pamięć.
Z drugiej strony podczas zmagań z jesienną chandrą należy całkowicie zapomnieć o wszystkich używkach. Alkohol może i przyniesie chwilową ulgę, jednak niszcząc przy okazji nasz organizm od wewnątrz, papierosy zaś powodują pogorszenie stanu układu nerwowego.
Kończąc należy wspomnieć o dwóch wiążących zasadach, o których podczas chandry jesiennej nie można zapominać - pij dużo wody i nie zapominaj o aktywności fizycznej. Nie czekajmy, aż w końcu przyjdzie wiosna