Czerwone wino…na zdrowie?
Regularne spożywanie umiarkowanych ilości czerwonego wina uchodzi za korzystne dla układu sercowo-naczyniowego. Hiszpańscy naukowcy postanowili zbadać , który składnik czerwonego wina ma pozytywny wpływ na zdrowie – alkohol czy polifenole. W badaniu udział wzięło 67 ochotników płci męskiej, którzy znajdowali się w grupie wysokiego ryzyka wystąpienia choroby układu sercowo-naczyniowego. Badani mieli podwyższony wskaźnik BMI, palili papierosy, a także chorowali na cukrzycę lub mieli nadciśnienie tętnicze. Około połowa z nich przyjmowała inhibitory ACE, statyny, kwas acetylosalicylowy lub leki hipoglikemiczne.Przebieg badań nad działaniem czerwonego wina
Uczestnicy badania przez określony czas nie spożywali żadnego rodzaju alkoholu. Następnie przez trzymiesięczne okresy konsumowali 30 g alkoholu dziennie, na przykład czerwonego wina lub ginu, lub odpowiednią ilość fenoli z bezalkoholowego czerwonego wina. Zawartość polifenoli w obydwu rodzajach wina była taka sama. W czasie badania uczestnicy nie wprowadzali istotnych zmian do swojej diety i nie zmieniali swojej aktywności fizycznej. Okazało się, że zarówno etanol, jak i niealkoholowe związki znajdujące się w czerwonym winie mają potencjalne działanie ochronne, które może zmniejsza ryzyko chorób naczyniowych. Wiele wskazuje na to, że fenole w czerwonym winie modulują cząsteczki adhezji leukocytów, podczas gdy etanol oraz polifenole wpływają na rozpuszczalne mediatory stanu zapalnego u pacjentów zagrożonych chorobą układu sercowo-naczyniowego.Znaczenie badań nad właściwościami czerwonego wina
Wyniki badań wyraźnie sugerują wpływ polifenoli w czerwonym winie na stan zapalny w organizmie. Również etanol zawarty w winie sprzyja zdrowiu, pod warunkiem, że jest spożywany w niewielkich ilościach. Duże dawki alkoholu wręcz sprzyjają postępowi stanu chorobowego. Należy wziąć jednak pod uwagę fakt, iż wpływ zarówno polifenoli, jak i alkoholu na czynniki fizjologiczne (czynność płytek krwi, fibrynoliza) jest tylko tymczasowy. Zwykle utrzymuje się przez nie więcej niż 24 godziny. Z tego względu uczestnicy badania spożywali alkohol codziennie. Jeśli alkohol jest konsumowany codziennie, ale w umiarze, korzyści dla zdrowia są większe niż w przypadku spożywania go kilka razy w tygodniu.Przeprowadzone badanie dostarcza informacji na temat potencjalnych korzyści płynących z umiarkowanej konsumpcji alkoholu, jednak należy pamiętać , że ponad połowa badanych mężczyzn przyjmowała leki o działaniu przeciwzapalnym. Pozytywny wpływ alkoholu na organizm uczestników badania może więc mie związek z właściwościami leków, a nie spożyciem czerwonego wina, ginu lub bezalkoholowego wina. Nie oznacza to jednak, że alkohol w umiarkowanych ilościach ma cenne właściwości prozdrowotne. Zarówno etanol, jak i polifenole mogą zmniejsza ryzyko choroby naczyniowej.
Caroll#a 24.11.2015, 21:18