Chorujesz na anemię? Pamiętaj o odpowiedniej diecie!

05.04.2016
0
Chorujesz na anemię? Pamiętaj o odpowiedniej diecie!
Anemia - choroba dotykająca bardzo dużą część społeczeństwa, zarówno kobiety jak i mężczyźni narażeni są na walkę z tą przypadłością. Anemia zostaje zdiagnozowana w przypadku gdy dochodzi do tzw. niedokrwistości.

Do takiej sytuacji dochodzi podczas zmniejszonej ilości erytrocytów i hemoglobiny w organizmie. 

Jak więc zdiagnozować anemię? Po pierwsze najłatwiej jest wykonać morfologię krwi i sprawdzić wskaźnik wartości hemoglobiny i erytrocytów. O anemii możemy mówić, gdy u mężczyzn poziom hemoglobiny jest niższy niż 13,5 g/dl, a u kobiet – poniżej 12 g/dl.

Przyczyny anemii od lat badane są przez Światową Organizację Zdrowia. Wśród głównych przyczyn powstawania anemii wymienia się:

- zbyt małą ilość przyjmowanego żelaza;

- nieodpowiednią ilość witaminy B12 i kwasu foliowego w organizmie;

- niedobór witaminy B6

W związku z powyższymi przyczynami, anemia została podzielona na następujące rodzaje:

- niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza (obejmuje ok. 80% przypadków);

- niedokrwistość megaloblastyczna;

- niedokrwistość złośliwa;

- niedokrwistość hemolityczna;

- niedokrwistość aplastyczna.

Potencjalnemu pojawieniu się anemii, można w większości przypadków przeciwdziałać. Najważniejsza jest bowiem odpowiednia dieta, uzupełniająca niedobory w organizmie. Przede wszystkim odżywianie powinno dostarczać organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych, w tym białka, tłuszczy, witamin, węglowodanów a także składników mineralnych. 

Aby wprowadzona dieta wpływa na zmniejszenie anemii, lub przeciwdziałanie jej należy zastosować następujące rady:

1. Spożywaj co najmniej 5 posiłków dziennie, w określonych odstępstwach czasowych.

2. Wprowadź do codziennej diety odpowiednią ilość żelaza hemowego, zawartego m.in. w mięsie wołowym, a także cielęcinie.

3. W twoich posiłkach nie może zabraknąć witamin, soli mineralnych, a także białka.

4. Nie popadaj ze skrajności w skrajność - dbaj o prawidłową masę ciała, nie dopuszczaj ani do zbyt dużej utraty masy ciała, ale również do otyłości.

5. Używaj w kuchni produktów zawierających żelazo, między innymi wątróbkę, ryby, podroby, czy żółtka jajek.

Oczywiście podczas anemii istniej szereg produktów, których trzeba unikać, między innymi są to:

- słodycze

- białe pieczywo

- dania smażone

- zbyt duże ilości soli

- alkohol

- zbyt duże ilości kawy i herbaty.

Anemia nie musi trwać długo, jednak późniejszy powrót do zdrowia jest zdecydowanie procesem dłuższym. Najlepszą więc opcją w tym przypadku będzie profilaktyka w postaci odpowiedniej diety.

Napisz komentarz

Podobne artykuły

ilustracja do artykułu Jestem anonimowym jedzenioholikiem...

Istnieje obok anoreksji i bulimii jako zaburzenie odżywania, jednak nie zdajemy sobie sprawy z jego istnienia. Co to takiego? Uzależnienie od jedzenia. Tak! To istnieje naprawdę.

01.12.2015
0
ilustracja do artykułu Zdrowe włosy w trakcie laktacji? Czy to możliwe?

W różnych okresach naszego życia, kondycja kobiecych włosów ulega zmianie. Bardzo często dzieje się tak, że po narodzinach dziecka u kobiet rozpoczynają się problemy z włosami.

31.05.2016
0
ilustracja do artykułu Piękne ciało po zimie - czy to możliwe?

Kilka nadprogramowych kilogramów, zmęczenie skóry, zmniejszona ilość energii - większość z nas tak podsumowuje swój wygląd po zimie. Kluby fitness wraz z przyjściem wiosny zaczynają się zapełniać, ponieważ każdy chciałby latem wyglądać olśniewająco.

11.02.2016
0