Chorujesz na anemię? Pamiętaj o odpowiedniej diecie!

05.04.2016
0
Chorujesz na anemię? Pamiętaj o odpowiedniej diecie!
Anemia - choroba dotykająca bardzo dużą część społeczeństwa, zarówno kobiety jak i mężczyźni narażeni są na walkę z tą przypadłością. Anemia zostaje zdiagnozowana w przypadku gdy dochodzi do tzw. niedokrwistości.

Do takiej sytuacji dochodzi podczas zmniejszonej ilości erytrocytów i hemoglobiny w organizmie. 

Jak więc zdiagnozować anemię? Po pierwsze najłatwiej jest wykonać morfologię krwi i sprawdzić wskaźnik wartości hemoglobiny i erytrocytów. O anemii możemy mówić, gdy u mężczyzn poziom hemoglobiny jest niższy niż 13,5 g/dl, a u kobiet – poniżej 12 g/dl.

Przyczyny anemii od lat badane są przez Światową Organizację Zdrowia. Wśród głównych przyczyn powstawania anemii wymienia się:

- zbyt małą ilość przyjmowanego żelaza;

- nieodpowiednią ilość witaminy B12 i kwasu foliowego w organizmie;

- niedobór witaminy B6

W związku z powyższymi przyczynami, anemia została podzielona na następujące rodzaje:

- niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza (obejmuje ok. 80% przypadków);

- niedokrwistość megaloblastyczna;

- niedokrwistość złośliwa;

- niedokrwistość hemolityczna;

- niedokrwistość aplastyczna.

Potencjalnemu pojawieniu się anemii, można w większości przypadków przeciwdziałać. Najważniejsza jest bowiem odpowiednia dieta, uzupełniająca niedobory w organizmie. Przede wszystkim odżywianie powinno dostarczać organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych, w tym białka, tłuszczy, witamin, węglowodanów a także składników mineralnych. 

Aby wprowadzona dieta wpływa na zmniejszenie anemii, lub przeciwdziałanie jej należy zastosować następujące rady:

1. Spożywaj co najmniej 5 posiłków dziennie, w określonych odstępstwach czasowych.

2. Wprowadź do codziennej diety odpowiednią ilość żelaza hemowego, zawartego m.in. w mięsie wołowym, a także cielęcinie.

3. W twoich posiłkach nie może zabraknąć witamin, soli mineralnych, a także białka.

4. Nie popadaj ze skrajności w skrajność - dbaj o prawidłową masę ciała, nie dopuszczaj ani do zbyt dużej utraty masy ciała, ale również do otyłości.

5. Używaj w kuchni produktów zawierających żelazo, między innymi wątróbkę, ryby, podroby, czy żółtka jajek.

Oczywiście podczas anemii istniej szereg produktów, których trzeba unikać, między innymi są to:

- słodycze

- białe pieczywo

- dania smażone

- zbyt duże ilości soli

- alkohol

- zbyt duże ilości kawy i herbaty.

Anemia nie musi trwać długo, jednak późniejszy powrót do zdrowia jest zdecydowanie procesem dłuższym. Najlepszą więc opcją w tym przypadku będzie profilaktyka w postaci odpowiedniej diety.

Napisz komentarz

Podobne artykuły

ilustracja do artykułu FTO to gen otyłości. Jak na nią wpływa?

Osoby, które odziedziczyły ten gen mają idealną wymówkę do tego aby nie dbać o zdrowy tryb życia. Każda próba kończy się słowami i tak mi się nie uda schudnąć bo przecież moja babcia i mama wyglądały tak samo.

25.03.2016
0
ilustracja do artykułu Dieta wspaniałym lekarstwem na jesienną chandrę!

Wraz z pojawieniem się długich, jesiennych wieczorów obniża się nasz nastrój. Zaczynamy tracić energię, jesteśmy senni, unikamy aktywności.

08.12.2015
0
ilustracja do artykułu Świąteczne potrawy - jedzmy zdrowo i lekko.

Wiele osób zapomina o tym, że świąteczne potrawy nie tylko są pyszne ale mogą być też zdrowe i wspomagać proces odchudzania. Czas świąteczny nie musi być traktowany jako czas małych grzeszków.

24.12.2015
0