Do takiej sytuacji dochodzi podczas zmniejszonej ilości erytrocytów i hemoglobiny w organizmie.
Jak więc zdiagnozować anemię? Po pierwsze najłatwiej jest wykonać morfologię krwi i sprawdzić wskaźnik wartości hemoglobiny i erytrocytów. O anemii możemy mówić, gdy u mężczyzn poziom hemoglobiny jest niższy niż 13,5 g/dl, a u kobiet – poniżej 12 g/dl.
Przyczyny anemii od lat badane są przez Światową Organizację Zdrowia. Wśród głównych przyczyn powstawania anemii wymienia się:
- zbyt małą ilość przyjmowanego żelaza;
- nieodpowiednią ilość witaminy B12 i kwasu foliowego w organizmie;
- niedobór witaminy B6
W związku z powyższymi przyczynami, anemia została podzielona na następujące rodzaje:
- niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza (obejmuje ok. 80% przypadków);
- niedokrwistość megaloblastyczna;
- niedokrwistość złośliwa;
- niedokrwistość hemolityczna;
- niedokrwistość aplastyczna.
Potencjalnemu pojawieniu się anemii, można w większości przypadków przeciwdziałać. Najważniejsza jest bowiem odpowiednia dieta, uzupełniająca niedobory w organizmie. Przede wszystkim odżywianie powinno dostarczać organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych, w tym białka, tłuszczy, witamin, węglowodanów a także składników mineralnych.
Aby wprowadzona dieta wpływa na zmniejszenie anemii, lub przeciwdziałanie jej należy zastosować następujące rady:
1. Spożywaj co najmniej 5 posiłków dziennie, w określonych odstępstwach czasowych.
2. Wprowadź do codziennej diety odpowiednią ilość żelaza hemowego, zawartego m.in. w mięsie wołowym, a także cielęcinie.
3. W twoich posiłkach nie może zabraknąć witamin, soli mineralnych, a także białka.
4. Nie popadaj ze skrajności w skrajność - dbaj o prawidłową masę ciała, nie dopuszczaj ani do zbyt dużej utraty masy ciała, ale również do otyłości.
5. Używaj w kuchni produktów zawierających żelazo, między innymi wątróbkę, ryby, podroby, czy żółtka jajek.
Oczywiście podczas anemii istniej szereg produktów, których trzeba unikać, między innymi są to:
- słodycze
- białe pieczywo
- dania smażone
- zbyt duże ilości soli
- alkohol
- zbyt duże ilości kawy i herbaty.
Anemia nie musi trwać długo, jednak późniejszy powrót do zdrowia jest zdecydowanie procesem dłuższym. Najlepszą więc opcją w tym przypadku będzie profilaktyka w postaci odpowiedniej diety.