Kolorowe warzywa i owoce to zdecydowanie produkty zawierające ogromne ilości witamin i składników odżywczych. Czerwone i pomarańczowe warzywa i owoce mają dodatkowo przeciwutleniacze i posiadają właściwości przeciwbólowe. Idąc dalej, zmniejszają zlepianie się płytek krwi, chroniąc przed zawałem serca, czy udarem.
Warzywa i owoce w odcieniach pomarańczu i czerwieni mają jeszcze inne korzystne właściwości, takie jak:
- opóźniają proces starzenia się skóry
- są źródłem witamin z grupy B, E i C
- zawierają: potas, magnez, żelazo i wapń
- zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych
Sezon na część owoców i warzyw rozpoczął się już wraz z pojawieniem się pierwszych słonecznych dni. Warto więc zastanowić się jakie korzyści mogą przynieść nam poszczególne czerwone i pomarańczowe warzywa/owoce.
Strąki czerwonej papryki zawierają ogromne ilości witaminy C. Już 100 g warzywa, ma dwa razy więcej witaminy C niż norma dziennego spożycia. Dodatkowo jej jedzenie polecane jest palaczom, ze względu na usuwanie wolnych rodników.
Pomarańcze są zaś bogatym źródłem kwasu foliowego, polecanym nie tylko kobietom w ciąży. Zapobiegają anemii i biorą udział w produkcji czerwonych krwinek.
Truskawki to owoce zawierające aż 90% wody w swoim składzie, dzięki temu są mało kaloryczne. Oprócz tego przyspieszają przemianę materii i regulują trawienie.
Brzoskwinie są owocami, które potrafią ukoić nerwy. Zawierają magnez i witaminy z grupy B, dzięki czemu dobrze wpływają na układ nerwowy.
Marchew zawiera dużo bata-karotenu, a ten z kolei przekształca się w witaminę A. Dzięki niej, wzrost i rozwój utrzymany jest na odpowiednim poziomie.
Pomidory są nośnikami dużej ilości potasu, który nie tylko obniża ciśnienie krwi, ale również reguluje ilość wody w organizmie, zmniejsza obrzęki i przyspiesza metabolizm.
Oczywiście należy uważać, ponieważ część warzyw i owoców może silnie uczulać. Wśród najczęściej uczulających wymienia się owoce cytrusowe i truskawki. Tych ostatnich w szczególności powinny unikać osoby cierpiące na Chorobę Hashimoto, czy nadczynność tarczycy.
Reasumując - warzywa i owoce powinny być ważnym składnikiem naszej codziennej diety. Pamiętajmy jednak, że nie wszystko złoto co się świeci. Piękne i dorodne warzywa i owoce, nie zawsze są świeże i zdrowe, z wręcz przeciwnie mogą zawierać spore ilości chemicznych dodatków. Najlepiej więc kupować produkty tylko u sprawdzonych dostawców, a w okresie wiosenno-letnim część warzyw i owoców można uprawiać samodzielnie.