Czerwone i pomarańczowe warzywa i owoce powinny być stałym gościem na Twoim talerzu!

11.07.2016
0
Czerwone i pomarańczowe warzywa i owoce powinny być stałym gościem na Twoim talerzu!
Każdy człowiek powinien wiedzieć, że im bardziej kolorowo na talerzu - tym zdrowiej. Oczywiście nie chodzi tutaj o pokarm zabarwiany na dany kolor, a naturalnie kolorowy. Dlaczego więc warto spożywać produkty w kolorach czerwieni i pomarańczu?

Kolorowe warzywa i owoce to zdecydowanie produkty zawierające ogromne ilości witamin i składników odżywczych. Czerwone i pomarańczowe warzywa i owoce mają dodatkowo przeciwutleniacze i posiadają właściwości przeciwbólowe. Idąc dalej, zmniejszają zlepianie się płytek krwi, chroniąc przed zawałem serca, czy udarem.

Warzywa i owoce w odcieniach pomarańczu i czerwieni mają jeszcze inne korzystne właściwości, takie jak:

- opóźniają proces starzenia się skóry

- są źródłem witamin z grupy B, E i C

- zawierają: potas, magnez, żelazo i wapń

- zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych

Sezon na część owoców i warzyw rozpoczął się już wraz z pojawieniem się pierwszych słonecznych dni. Warto więc zastanowić się jakie korzyści mogą przynieść nam poszczególne czerwone i pomarańczowe warzywa/owoce.

Strąki czerwonej papryki zawierają ogromne ilości witaminy C. Już 100 g warzywa, ma dwa razy więcej witaminy C niż norma dziennego spożycia. Dodatkowo jej jedzenie polecane jest palaczom, ze względu na  usuwanie wolnych rodników. 

Pomarańcze są zaś bogatym źródłem kwasu foliowego, polecanym nie tylko kobietom w ciąży. Zapobiegają anemii i biorą udział w produkcji czerwonych krwinek.

Truskawki to owoce zawierające aż 90% wody w swoim składzie, dzięki temu są mało kaloryczne. Oprócz tego przyspieszają przemianę materii i regulują trawienie. 

Brzoskwinie są owocami, które potrafią ukoić nerwy. Zawierają magnez i witaminy z grupy B, dzięki czemu dobrze wpływają na układ nerwowy. 

Marchew zawiera dużo bata-karotenu, a ten z kolei przekształca się w witaminę A. Dzięki niej, wzrost i rozwój utrzymany jest na odpowiednim poziomie. 

Pomidory są nośnikami dużej ilości potasu, który nie tylko obniża ciśnienie krwi, ale również reguluje ilość wody w organizmie, zmniejsza obrzęki i przyspiesza metabolizm.

Oczywiście należy uważać, ponieważ część warzyw i owoców może silnie uczulać. Wśród najczęściej uczulających wymienia się owoce cytrusowe i truskawki. Tych ostatnich w szczególności powinny unikać osoby cierpiące na Chorobę Hashimoto, czy nadczynność tarczycy. 

Reasumując - warzywa i owoce powinny być ważnym składnikiem naszej codziennej diety. Pamiętajmy jednak, że nie wszystko złoto co się świeci. Piękne i dorodne warzywa i owoce, nie zawsze są świeże i zdrowe, z wręcz przeciwnie mogą zawierać spore ilości chemicznych dodatków. Najlepiej więc kupować produkty tylko u sprawdzonych dostawców, a w okresie wiosenno-letnim część warzyw i owoców można uprawiać samodzielnie. 

Napisz komentarz

Podobne artykuły

ilustracja do artykułu Chorujesz na anemię? Pamiętaj o odpowiedniej diecie!

Anemia - choroba dotykająca bardzo dużą część społeczeństwa, zarówno kobiety jak i mężczyźni narażeni są na walkę z tą przypadłością. Anemia zostaje zdiagnozowana w przypadku gdy dochodzi do tzw. niedokrwistości.

05.04.2016
0
ilustracja do artykułu Dieta wspaniałym lekarstwem na jesienną chandrę!

Wraz z pojawieniem się długich, jesiennych wieczorów obniża się nasz nastrój. Zaczynamy tracić energię, jesteśmy senni, unikamy aktywności.

08.12.2015
0
ilustracja do artykułu FTO to gen otyłości. Jak na nią wpływa?

Osoby, które odziedziczyły ten gen mają idealną wymówkę do tego aby nie dbać o zdrowy tryb życia. Każda próba kończy się słowami i tak mi się nie uda schudnąć bo przecież moja babcia i mama wyglądały tak samo.

25.03.2016
0