Chorujesz na anemię? Pamiętaj o odpowiedniej diecie!

05.04.2016
0
Chorujesz na anemię? Pamiętaj o odpowiedniej diecie!
Anemia - choroba dotykająca bardzo dużą część społeczeństwa, zarówno kobiety jak i mężczyźni narażeni są na walkę z tą przypadłością. Anemia zostaje zdiagnozowana w przypadku gdy dochodzi do tzw. niedokrwistości.

Do takiej sytuacji dochodzi podczas zmniejszonej ilości erytrocytów i hemoglobiny w organizmie. 

Jak więc zdiagnozować anemię? Po pierwsze najłatwiej jest wykonać morfologię krwi i sprawdzić wskaźnik wartości hemoglobiny i erytrocytów. O anemii możemy mówić, gdy u mężczyzn poziom hemoglobiny jest niższy niż 13,5 g/dl, a u kobiet – poniżej 12 g/dl.

Przyczyny anemii od lat badane są przez Światową Organizację Zdrowia. Wśród głównych przyczyn powstawania anemii wymienia się:

- zbyt małą ilość przyjmowanego żelaza;

- nieodpowiednią ilość witaminy B12 i kwasu foliowego w organizmie;

- niedobór witaminy B6

W związku z powyższymi przyczynami, anemia została podzielona na następujące rodzaje:

- niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza (obejmuje ok. 80% przypadków);

- niedokrwistość megaloblastyczna;

- niedokrwistość złośliwa;

- niedokrwistość hemolityczna;

- niedokrwistość aplastyczna.

Potencjalnemu pojawieniu się anemii, można w większości przypadków przeciwdziałać. Najważniejsza jest bowiem odpowiednia dieta, uzupełniająca niedobory w organizmie. Przede wszystkim odżywianie powinno dostarczać organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych, w tym białka, tłuszczy, witamin, węglowodanów a także składników mineralnych. 

Aby wprowadzona dieta wpływa na zmniejszenie anemii, lub przeciwdziałanie jej należy zastosować następujące rady:

1. Spożywaj co najmniej 5 posiłków dziennie, w określonych odstępstwach czasowych.

2. Wprowadź do codziennej diety odpowiednią ilość żelaza hemowego, zawartego m.in. w mięsie wołowym, a także cielęcinie.

3. W twoich posiłkach nie może zabraknąć witamin, soli mineralnych, a także białka.

4. Nie popadaj ze skrajności w skrajność - dbaj o prawidłową masę ciała, nie dopuszczaj ani do zbyt dużej utraty masy ciała, ale również do otyłości.

5. Używaj w kuchni produktów zawierających żelazo, między innymi wątróbkę, ryby, podroby, czy żółtka jajek.

Oczywiście podczas anemii istniej szereg produktów, których trzeba unikać, między innymi są to:

- słodycze

- białe pieczywo

- dania smażone

- zbyt duże ilości soli

- alkohol

- zbyt duże ilości kawy i herbaty.

Anemia nie musi trwać długo, jednak późniejszy powrót do zdrowia jest zdecydowanie procesem dłuższym. Najlepszą więc opcją w tym przypadku będzie profilaktyka w postaci odpowiedniej diety.

Napisz komentarz

Podobne artykuły

ilustracja do artykułu Świąteczne potrawy - jedzmy zdrowo i lekko.

Wiele osób zapomina o tym, że świąteczne potrawy nie tylko są pyszne ale mogą być też zdrowe i wspomagać proces odchudzania. Czas świąteczny nie musi być traktowany jako czas małych grzeszków.

24.12.2015
0
ilustracja do artykułu Dieta wspaniałym lekarstwem na jesienną chandrę!

Wraz z pojawieniem się długich, jesiennych wieczorów obniża się nasz nastrój. Zaczynamy tracić energię, jesteśmy senni, unikamy aktywności.

08.12.2015
0
ilustracja do artykułu Dlaczego sprawdzanie poziomu cukru we krwi u kobiet w ciąży jest tak ważne?

Dotyka aż 10 procent kobiet w ciąży i jest spowodowana zmianą gospodarki hormonalnej u kobiety. Co to takiego i dlaczego niektóre kobiety na to chorują, a inne nie - zaprezentujemy w artykule.

20.05.2016
0