• Warszawa
  • Wrocław
  • Poznań
  • Kraków
  • Gdańsk
  • Łódź
  • Szczecin
  • Bydgoszcz
  • Lublin
  • Katowice
  • + 10 km
  • + 20 km
  • + 50 km
  • + 100 km
  • + 200 km

5 naturalnych antybiotyków, które nie wymagają recepty!

30.11.2016 7 komentarzy
5 naturalnych antybiotyków, które nie wymagają recepty!
Sezon jesienny w pełni, lecz oprócz pogody niesie on za sobą przeziębienia. Niestety antybiotyki nadal są jednym z najczęściej przepisywanych leków na różne dolegliwości.

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak destrukcyjnie wpływają na nasz organizm. Począwszy od zdegradowania systemu trawiennego, przez obniżenie naturalnej odporności. Poniżej przedstawiamy naturalne antybiotyki, które pomogą Ci zwalczyć zakażenia układu pokarmowego bez degradacji własnego organizmu.  

Czosnek

To znana nam wszystkim z wykorzystania w kuchni aromatyczna roślina. Jednak swoje zastosowanie w medycynie ma już od tysięcy lat w kulturach niemal na całym świecie. Pierwsze użycie szacuje się na 1700 rok, kiedy użyto czosnek, aby pozbyć się zarazy.

Czosnek wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze oraz przeciwbakteryjne. Ma zdolność usuwania nieprzyjaznych bakterii. Jest bardzo skuteczną bronią przeciw pasożytom układu pokarmowego: owsikom, glistom czy nawet tasiemcom. Hamuje on rozwój niebezpiecznych bakterii, takich jak: gronkowca złocistego, paciorkowca, pałeczek okrężnicy, otoczkowców, które stają się coraz bardziej odporne na działanie antybiotyków. Jednocześnie, co potwierdzają badania kliniczne, czosnek nie ma działań ubocznych, typowych dla chemicznych antybiotyków – nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej. Zasobny natomiast w naturalne przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki. W tym niewielkim ząbku kryją się bowiem związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel). Ale najcenniejsze w czosnku są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę - związek o charakterystycznym ostrym zapachu, który jest kluczowym elementem w walce ze szkodliwymi bakteriami. Należy zgnieść czosnek, aby związek mógł przejść do aktywnej formy. Można dodać czosnek do ciepłej herbaty, spożywać na surowo lub jako dodatek do potraw. 

Srebro koloidalne

Srebro koloidalne jest znane jako skuteczny antybiotyk już od wieków. Alfred Searle na początku 1900 odkrył, że za pomocą srebra koloidalnego można zabić wiele śmiercionośnych patogenów. Ponadto stosowanie go przez ludzi przynosiło ogromne postępy w leczeniu. Srebro działa silnie na mikroby, bez toksycznego działania na organizm. Najnowsze badania dowodzą również, że srebro koloidalne niszczy drobnoustroje jak np. MRSA, ptasia grypa czy SARS uważane za oporne na antybiotyki. Srebro działa jak katalizator, który blokuje enzym, który jednokomórkowe bakterie, wirusy i grzyby używają do metabolizmu tlenowego. 

Olej z oregano

Olej z oregano to kolejna substancja działająca silnie przeciw patogenom, bez zakłócania pracy pożytecznych bakterii w naszym organizmie. Działa przeciwwirusowo oraz przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie czyli 3 w jednym. Głównym składnikiem przeciwbakteryjnym olejku jest karwakol. Wybierając olej, należy zwrócić uwagę na to, aby olej zawierał co najmniej 70 % tego składnika.  

Echinacea

Stosowana w leczeniu wielu zakażeń przez setki lat. Pierwotnie używana w leczeniu ran otwartych, błonicy czy zatrucia krwi czy innych chorób bakteryjnych. Dziś jej przeznaczenie to głównie podczas przeziębienia i grypy. Ma bowiem zdolność niszczenia niebezpiecznych form bakterii takich jak Staphylococcus aureus. Jej wzmacniające odporność działanie potwierdzają naukowcy z University of Connecticut School of Pharmacy, których wyniki badań zostały opublikowane w 2007 roku na łamach "The Lancet Infectious Diseases". Udowodnili oni, że profilaktyczne przyjmowanie przetworów z echinacea zmniejsza ryzyko rozwoju przeziębienia od 35 (w przypadku zakażenia rynowirusami) do 58 procent (w przypadku zakażenia innymi wirusami odpowiedzialnymi za przeziębienie). Jedno z badań wykazało nawet, że połączenie jeżówki z witaminą C zmniejszało ryzyko zachorowania nawet o nawet o 86 procent.   

Miód Manuka

Najsmaczniejszy z naturalnych antybiotyków. Może być stosowany również zewnętrznie, ma zdolność niszczenia szerokiej gamy czynników chorobotwórczych w tym MRSA oraz bakterii mięsożernych.

Lista naturalnych substancji wspomagających walkę z patogenami, wzmacniających odporność jest dłuższa. Do roślin takich należą również: Reshi, Pau d’Arco, una de gato, ekstrakt z liści oliwek, goździki, kurkuma czy cytryna. Naturalne antybiotyki mają to do siebie, że nie powodują oporności bakterii. Tak naprawdę większość z nich to substancje, które chronią rośliny przed chorobami i w ciele ludzkim wykazują podobne właściwości. Natura dzieli się z nami tym co najlepsze, więc następnym razem zanim sięgniesz po antybiotyk, przekonaj się o skuteczności tych naturalnych związków.

autor: Wiktoria Kreft, dietetyk kliniczny   

Podobne artykuły

Zła dieta, a stres?

Zła dieta, a stres?

23.05.2016 4 komentarzy

Żyjemy w biegu, nie zwracamy uwagi na to co jemy i jak jemy. Coraz częściej unikamy spożywania śniadań, a zdrowe jedzenie wydaje nam się nudne. Niestety takie postępowanie dostarcza naszemu organizmowi dużo stresu.

Twoja lokalizacja: nieokreślona